Els orígens de l’Aplec de Cardona el trobem en un grup de joves militants de Maulets i de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) que vam decidir organitzar el Correllengua a Cardona a l’any 1997. En coincidir amb dates properes al 18 de setembre decidírem fer un pas endavant i crear un aplec per commemorar la capitulació de Cardona en la Guerra de Successió (1711-1714). Així doncs, en la primera edició, l’objectiu de l’Aplec era senzillament la defensa de la llengua catalana a través del Correllengua. Als inicis érem un col•lectiu molt reduït de persones i amb escassos recursos, però tot i això vam aconseguir fer realitat el primer Aplec de Cardona com a acte integrat al Correllengua. L’any següent es tornà a celebrar l’Aplec amb molt d’esforç i reduint els actes. Al tercer Aplec ja es va aconseguir la col•laboració d’algunes entitats de la vila. I l’any següent, al 2001, es va organitzar conjuntament amb el Mercat del Blat, el següent amb la col•laboració d’ERC-Cardona i l’Opció, a més del Mercat del Blat. A l’any 2003 vam crear una plataforma d’entitats en què a més dels organitzadors de l’any anterior hi havia la gent del K-sal, els Trabucaires de Cardona, els Geganters i els Grallers de Cardona, l’Orquestra Cardonina, el Traspunt i l’Agrupament Escolta Hug Folch de Cardona.
Al llarg de les sis primeres edicions es va anar consolidant i multiplicant el nombre d’entitats organitzadores. Així doncs, al 2004 es va crear l’Associació Cultural 18 de Setembre. L’associació, registrada al cens d’associacions de la Generalitat de Catalunya, està formada per persones a títol individual que tenim com a marc de referència els Països Catalans. L’objectiu principal de l’Associació és organitzar l’Aplec i treballar any rere any per donar-lo a conèixer.
Creiem de vital importància que Cardona recordi i commemori la data del 18 de setembre i pretenem que aquesta esdevingui una diada reivindicativa en la que participi tota la vila, la gent dels Països Catalans i d’arreu.
Actualment, a més de la defensa de la llengua, l’objectiu de l’Aplec és esdevenir una diada de la cultura popular catalana. Considerem que és a través de la cultura popular que podem difondre i consolidar la consciència i la unitat nacional dels Països Catalans. I també és a través de la cultura popular que podem enfortir el teixit associatiu i la participació ciutadana en el dia a dia de l’activitat cultural.
A dia d’avui, col·laboren en l’Aplec les diverses entitats de Cardona: El Traspunt, Geganters i grallers de Cardona, l’Agrupament Escola Hug Folch, Musicant, Banda de Cardona, Centre Excursionista “Camalics”, Trabucaires de Sant Ramon, Bruixes de Cardona, Miquelets de Catalunya, Els 3 Quartans del Gall. I rebem el suport de l’Ajuntament de Cardona, el Museu d’Història de Catalunya, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.